ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2014

Από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2013, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις.

Αναλυτικά οι νικητές:

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Απονέμεται ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για το σύνολο του έργου της.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Νόλλα για το έργο του με τίτλο «Το ταξίδι στην Ελλάδα», εκδόσεις Ίκαρος .

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ - ΝΟΥΒΕΛΑΣ
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Κώστα Μαυρουδή για το έργο του με τίτλο «Η αθανασία των σκύλων», εκδόσεις Πόλις .

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Πάνο Κυπαρίσση για το έργο του με τίτλο «Τα τιμαλφή», εκδόσεις Μελάνι.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ - ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Βάσω Αλεξανδράκη για το έργο της με τίτλο «Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης του Ν.Γ. Πεντζίκη», εκδόσεις Αρμός .

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΧΡΟΝΙΚΟΥ – ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Β. Δερτιλή για το έργο του με τίτλο «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες», εκδόσεις Πόλις.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Λευτέρη Καλοσπύρο για το έργο του με τίτλο «Η μοναδική οικογένεια», εκδόσεις Πόλις και στην Ελευθερία Κυρίτση για το έργο της με τίτλο «Χειρόγραφη Πόλη» εκδόσεις Μανδραγόρας.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΑΓΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Αλέξανδρο Στεφανίδη για το έργο του με τίτλο «Το χάδι», εκδόσεις Άγρα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η Επιτροπή εισηγείται την απονομή τιμητικής διάκρισης για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Μανδραγόρας» και «Θέματα Λογοτεχνίας».

 

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2013

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε ομόφωνα στον κριτικό λογοτεχνίας Δημήτρη Ραυτόπουλο για το σύνολο του έργου του. Ομόφωνα απονεμήθηκε και το βραβείο για το Ειδικό Βραβείο «σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα» και δόθηκε στον Βασίλη Λαδά για το βιβλίο του «Παιχνίδια κρίκετ» (Γαβριηλίδης).
Ολα τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν κατά πλειοψηφία: βραβείο μυθιστορήματος παίρνει η Νίκη Αναστασέα για το βιβλίο της «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι» (Πόλις). Με βραβείο διηγήματος-νουβέλας τιμήθηκε ο Γιάννης Παλαβός για το βιβλίο του «Το αστείο» (Νεφέλη). Είχε τιμηθεί και με το αντίστοιχο βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης» για το ίδιο βιβλίο. Το βραβείο ποίησης δόθηκε στον Μάρκο Μέσκο για τη συλλογή του «Τα λύτρα» (Γαβριηλίδης). Το βραβείο δοκιμίου-κριτικής δόθηκε στον Μιχάλη Χρυσανθόπουλο για το βιβλίο του «Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι. Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης» (Αγρα).
Ενας Ελληνας συγγραφέας που ζει και δημιουργεί στο εξωτερικό, ο Θοδωρής Καλλιφατίδης, τιμήθηκε με το βραβείο της κατηγορίας «Μαρτυρία - βιογραφία - χρονικό - ταξιδιωτική λογοτεχνία» για το βιβλίο του «Τα περασμένα δεν είναι όνειρο» (Γαβριηλίδης). Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα δόθηκε στον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο για το βιβλίο «Ανεκπλήρωτοι φόβοι» (Πολύτροπον). Τέλος, η Επιτροπή εισηγήθηκε την απονομή τιμητικής διάκρισης για τη συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα λογοτεχνικά περιοδικά «Η παρέμβαση» και «Εμβόλιμον».
Εδώ και τρία χρόνια, μαζί με τους κάθε φορά τιμώμενους δίνεται και στη δημοσιότητα το σκεπτικό των μελών της Επιτροπής για την κάθε επιλογή τους. Είναι μια διαδικασία που ορίστηκε με νόμο το 2010 και έδωσε τέλος στις διαδρομολογίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό για το Μεγάλο Βραβείο, που υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αλέξης Ζήρας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού απονέμει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μετά τη θέσπισή του το 1992, σε κριτικό λογοτεχνίας. Προηγήθηκαν η Νόρα Αναγνωστάκη και ο Αλέξανδρος Αργυρίου. Τη φορά αυτή η επιτροπή που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος αποφάσισε να απονείμει ομόφωνα το βραβείο σε έναν κριτικό που είναι στην κυριολεξία μαχόμενος: στον Δημήτρη Ραυτόπουλο. (...) μια διάκριση που πέρα απ’ όλα τα άλλα ίσως έχει με αυτή τη βράβευση και ένα νόημα ανάταξης και αντίθεσης στα φαινόμενα σύγχυσης του καιρού μας, προπάντων για τις νεότερες γενιές».
Οσο για το σκεπτικό στο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου έχει ιδιαίτερη σημασία για πολλούς λόγους. «Η επιλογή και βράβευση κατά πλειοψηφία του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου φανερώνει την επιθυμία της επιτροπής να τιμήσει έναν νέο που γεννήθηκε στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου, είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δυναμικά με το πρώτο βιβλίο του μας δείχνει το ταλέντο του, την ωριμότητα της σκέψης και της ποίησης, την αδιαμφισβήτητη προοπτική της εξέλιξής του. Εναν νέο που τη βορειοηπειρώτικη παράδοση της ελληνικής γλώσσας και την ανθεκτική ψυχή του την κάνει δυνατή ποίηση», σημειώνεται στο σκεπτικό. Το βιβλίο του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου είχε ήδη τιμηθεί το περασμένο καλοκαίρι στο Συμπόσιο Ποίησης στην Πάτρα.


ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2012

Ο συγγραφέας και Ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος συγκαταλέγονται στους βραβευμένους με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας που ανακοινώθηκαν χθες από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

"Πολύ σημαντική χαρά και αναγνώριση" χαρακτηρίζει ο Θανάσης Βαλτινός τη βράβευσή του, προσθέτει ωστόσο με σαφήνεια ότι τούτη η διάκριση "σκιάζεται από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους και στην καθημερινή τους ζωή η κρίση, της οποίας οι διαστάσεις γίνονται ολοένα οξύτερες". Σύμφωνα με την κρίση της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων, το βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Συμπάρδη για την "Υπόσχεση γάμου", το Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Γιάννη Ευσταθιάδη για το έργο του "Άνθρωποι από λέξεις: Διηγήματα μεγάλου μήκους" και στην Έρση Σωτηροπούλου για το έργο της "Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα", το Βραβείο Ποίησης απονέμεται ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ για το έργο της "Η ανορεξία της ύπαρξης", το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής απονέμεται κατά πλειοψηφία στον ιστορικό Αντώνη Λιάκο για το έργο του "Αποκάλυψη, ουτοπία και ιστορία: Οι μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης". Το Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού- Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας απονέμεται στον Αλέξανδρο Μασσαβέτα για το έργο του "Κωνσταντινούπολη: Η πόλη των απόντων" και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στον Θωμά Τσαλαπάτη για το έργο του "Το ξημέρωμα είναι σφαγή, κύριε Κρακ". Η Επιτροπή εισηγήθηκε επίσης την απονομή τιμητικής διάκρισης για τη συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά "Οροπέδιο" και "Πλανόδιον" και προτείνει ομόφωνα ως υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Βραβείο το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού "Η σχεδία".

Χθες επίσης ανακοινώθηκαν και τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Παναγιώτη Χοροζίδη για τη μετάφραση του έργου "Η ανατομία της μελαγχολίας" (τόμος ΙΙΙ) του Ρόμπερτ Μπέρτον. Το Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά απονέμεται ομόφωνα στον Ν. Μ. Σκουτερόπουλο για τη μετάφραση της "Ιστορίας"  του Θουκυδίδη και το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα απομένεται ομόφωνα στους Vicente Fernandez Gonzalez, Leandro Garcia Ramirez, Maria Lopez Villalba και Ioanna Nicolaidou για τη μετάφραση του έργου "Ciudades a la deriva" του Στρατή Τσίρκα.

Οι βραβεύσεις και στις δύο κατηγορίες αφορούν εκδόσεις που κυκλοφόρησαν το 2011 και προέκυψαν από τις βραχείες λίστες υποψηφίων.

 

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2011


«Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο Θεσσαλονικιός ποιητής, Ντίνος Χριστιανόπουλος τη διάκρισή του με το μεγάλο βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του (1979) με τον τίτλο «Εναντίον».

Ο 81χρονος λογοτέχνης απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

«Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου …» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κείμενό του «Εναντίον» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011 ανακοιωθηκαν από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και αφορούν στις εκδόσεις έτους 2010, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις.

 

Παράλληλα, όπως επιτάσσει η νέα νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (ν. 3905/2010), δίνεται στη δημοσιότητα το σκεπτικό βράβευσης της αρμόδιας Επιτροπής για κάθε κατηγορία.

 

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Ντίνο Χριστιανόπουλο για το σύνολο του έργου του.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Απονέμεται ομόφωνα στον Θωμά Κοροβίνη για το έργο του με τίτλο «Ο γύρος του θανάτου», εκδόσεις Άγρα.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ - ΝΟΥΒΕΛΑΣ

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Οικονόμου για το έργο του με τίτλο «Κάτι θα γίνει, θα δεις», εκδόσεις Πόλις.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

Απονέμεται ομόφωνα στον Γιώργο Μαρκόπουλο για το έργο του με τίτλο «Κρυφός κυνηγός», εκδόσεις Κέδρος.ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ - ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στην Γεωργία Γκότση για το έργο της με τίτλο «Η διεθνοποίησις της φαντασίας - : Σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες τον 19ο αιώνα», εκδόσεις Gutenberg και στην Βενετία Αποστολίδου για το έργο της με τίτλο «Τραύμα και μνήμη - : Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων» εκδόσεις Πόλις.ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΧΡΟΝΙΚΟΥ - ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Το Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Χ. Θεοχάρη για το έργο του με τίτλο «Δίστομο - : 10 Ιουνίου 1944 - Το ολοκαύτωμα», εκδόσεις Σύγχρονη Έκφραση.ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Mιχάλη Γεννάρη για το έργο του με τίτλο «Πρίγκιπες και δολοφόνοι», εκδόσεις Ίνδικτος και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το έργο του με τίτλο «Φαγιούμ», εκδόσεις Μανδραγόρας.ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΑΓΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Δεν απονέμεται.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή απαρτίζεται από τους κ.κ.: Νίκο Δαββέτα, Συγγραφέα και Κριτικό Λογοτεχνίας (Πρόεδρος) Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη (Αντιπρόεδρος) Χρίστο Αστερίου, Συγγραφέα, Δημήτρη Καργιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τίνα Μανδηλαρά, Κριτικό Λογοτεχνίας, Δημήτρη Μίγγα, Συγγραφέα, Ανδρέα Μήτσου, Συγγραφέα, Λίνα Πανταλέων, Κριτικό Λογοτεχνίας.

 

Ο βραχύς κατάλογος υποψήφιων προς βράβευση έργων (δημοσιευμένων το έτος 2010), από τον οποίο επελέγησαν οι ανωτέρω βραβευθέντες είναι ο εξής (αλφαβητικά) :

 

Α. Υποψήφιοι για το Βραβείο Μυθιστορήματος :

 

1. Κώστας Ακρίβος για το έργο του «Ποιος θυμάται τον Αλφόνς», εκδόσεις Μεταίχμιο.

2. Θεόδωρος Γρηγοριάδης για το έργο του «Ο παλαιστής και ο δερβίσης», εκδόσεις Πατάκη.

3. Μάρω Δούκα για το έργο της «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ», εκδόσεις Πατάκη.

4. Ιωάννα Καρυστιάνη για το έργο της «Τα σακιά», εκδόσεις Καστανιώτη.

5. Θωμάς Κοροβίνης για το έργο του «Ο γύρος του θανάτου», εκδόσεις Άγρα.

6. Γιάννης Μακριδάκης για το έργο του «Ήλιος με δόντια», εκδόσεις Εστία.

7. Αμάντα Μιχαλοπούλου για το έργο της «Πώς να κρυφτείς», εκδόσεις Καστανιώτη.

Β. Υποψήφιοι για το Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας :

 

1. Θανάσης Βαλτινός για το έργο του «Ο τελευταίος Βαρλάμης», εκδόσεις Εστία.

2. Μιχάλης Γκανάς για το έργο του «Γυναικών - : Μικρές και πολύ μικρές ιστορίες», εκδόσεις Μελάνι.

3. Αλέξανδρος Ίσαρης για το έργο του «Βίνκελμαν ή το πεπρωμένο», εκδόσεις Κίχλη.

4. Αχιλλέας Κυριακίδης για το έργο του «Κωμωδία», εκδόσεις Πόλις.

5. Βάσω Νικολοπούλου για το έργο της «Βασιλική», εκδόσεις Πόλις.

6. Χρήστος Οικονόμου για το έργο του «Κάτι θα γίνει, θα δεις», εκδόσεις Πόλις.

7. Ελεωνόρα Σταθοπούλου για το έργο της «Καλό αίμα, κακό αίμα», εκδόσεις Εστία.

 

Γ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Ποίησης :

 

1. Νάσος Βαγενάς για το έργο του «Στη Νήσο των Μακάρων», εκδόσεις Κέδρος.

2. Γιώργος Βέης για το έργο του «Μετάξι στον κήπο», εκδόσεις Ύψιλον.

3. Γιάννης Κοντός για το έργο του «Η στάθμη του σώματος», εκδόσεις Μεταίχμιο.

4. Χριστόφορος Λιοντάκης για το έργο του «Στο τέρμα της πλάνης», εκδόσεις Καστανιώτη.

5. Γιώργος Μαρκόπουλος για το έργο του «Κρυφός κυνηγός», εκδόσεις Κέδρος.

6. Θανάσης Μαρκόπουλος για το έργο του «Μικρές ανάσες», εκδόσεις Μελάνι.

7. Κώστας Μαυρουδής για το έργο του «Τέσσερις εποχές», εκδόσεις Κέδρος.

8. Αργύρης Χιόνης για το έργο του «Ό,τι περιγράφω με περιγράφει - Ποίηση δωματίου», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

 

Δ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής :

 

1. Στέση Αθήνη για το έργο της «Όψεις της νεοελληνικής αφηγηματικής πεζογραφίας, 1700-1830», εκδόσεις Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών.

2. Βενετία Αποστολίδου για το έργο της «Τραύμα και μνήμη - : Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων», εκδόσεις Πόλις.

3. Δημήτρης Αρβανιτάκης για το έργο του «Στο δρόμο για τις Πατρίδες - : Η Ape italiana a Londra, ο Ανδρέας Κάλβος, η ιστορία», εκδόσεις Μουσείο Μπενάκη.

4. Γεωργία Γκότση για το έργο της «"Η διεθνοποίησις της φαντασίας" - : Σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες τον 19ο αιώνα», εκδόσεις Gutenberg.

5. Aλέξης Ζήρας για το έργο του «Όψεις της κυπριακής πεζογραφίας 1900-2000», εκδόσεις Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός Αίπεια.

6. Σάββας Μιχαήλ για το έργο του «Γκόλεμ ή περί υποκειμένου και άλλων φαντασμάτων», εκδόσεις Άγρα.

7. Τζίνα Πολίτη για το έργο της «Η δοκιμασία της ανάγνωσης», εκδόσεις Άγρα.

 

Ε. Υποψήφιοι για το Βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας :

 

1. Γεράσιμος Αλεξάτος για το έργο του «Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς 1916-1919», εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη.

2. Γιώργος Χ. Θεοχάρης για το έργο του «Δίστομο - : 10 Ιουνίου 1944 - Το ολοκαύτωμα», εκδόσεις Σύγχρονη Έκφραση.

3. Αθηνά Κακούρη για το έργο της «Με τα χέρια σταυρωμένα…», εκδόσεις Πατάκη.

4. Καρίνα Λάμψα [και] Ιακώβ Σιμπή για το έργο «Η ζωή απ' την αρχή - : Η μετανάστευση των Ελλήνων Εβραίων στην Παλαιστίνη (1945-1948)», εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

5. Μαίρη Μικέ για το έργο «Αλληλογραφία Νίκου Καββαδία - Μ. Καραγάτση», εκδόσεις Άγρα.

6. Νίκος Μπίστης για το έργο του «Προχωρώντας και αναθεωρώντας», εκδόσεις Πόλις.

7. Φώτης Τερζάκης για το έργο του «Η αυλακιά του Ρεμπώ - : Τρία ταξίδια», εκδόσεις Πανοπτικόν.

 

ΣΤ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα :

 

1. Mιχάλης Γεννάρης για το έργο του «Πρίγκιπες και δολοφόνοι», εκδόσεις Ίνδικτος.

2. Ανέστης Μελιδώνης για το έργο του «Αστέρια από χαρτί», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

3. Στέφανος Παπαδημητρίου για το έργο του «Δυσλεκτικό στόμα δίγλωσσων τεράτων», εκδόσεις Ηριδανός.

4. Θοδωρής Ρακόπουλος για το έργο του «Φαγιούμ», εκδόσεις Μανδραγόρας.

5. Γιάννης Χριστοδούλου για το έργο του «Επί ματαίω», εκδόσεις Γαβριηλίδης

 

 

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2010

 

Στα μέσα Φεβρουαρίου έληγε η διορία του Υπουργείου Πολιτισμού προς την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση για τα πολυαναμενόμενα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας του 2010, που αφορούν εκδόσεις του 2009. Με αρκετές διακοπές στις εργασίες της, λόγω της επικείμενης αλλαγής του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων, η επιτροπή κατέληξε σήμερα, κατά πλειοψηφία, στους βραβευθέντες συγγραφείς και έργα. Μαζί με τους νικητές, δημοσιεύονται, ετεροχρονισμένα, και οι βραχείες λίστες υποψηφίων έργων σε κάθε κατηγορία.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

Βραβείο Ποίησης:

Στον Παντελή Μπουκάλα τη συλλογή του «Ρήματα» (εκδόσεις Αγρα).

Βραβείο Διηγήματος:

Στον Παναγιώτη Κουσαθανά για τη συλλογή «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό» (εκδόσεις Ινδικτος).

Βραβείο Μυθιστορήματος:

Στη Βασιλική Ηλιοπούλου για το «Σμιθ» (εκδόσεις Πόλις).

Βραβείου Δοκιμίου - Κριτικής:

Στον Αγγελο Χανιώτη για το έργο του «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας:

Στον Γιώργο Βέη για το έργο του «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις» (εκδόσεις Κέδρος).

Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας:

Στην Κική Δημουλά για το σύνολο του έργου της

Βραβείο Περιοδικού:

Εξ ημισείας στα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας. 

Οι βραχείες λίστες είχαν ως εξής:

Α.

Υποψήφιοι για το Βραβείο Ποίησης

1) Ορέστης Αλεξάκης για το έργο του «Το άλμπουμ των αποκομμάτων», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

2) Χάρης Βλαβιανός για το έργο του «Διακοπές στην πραγματικότητα: Ποιήματα/σχεδιάσματα/μεταγραφές», εκδόσεις Πατάκης.

3) Γιώργος Γεωργούσης για το έργο του «Τα παλαιά χιόνια», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

4) Έλσα Κορνέτη για το έργο της «Ένα μπουκέτο ψαροκόκαλα», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

5) Δημήτρης Κοσμόπουλος για το έργο του «Βραχύ χρονικό», εκδόσεις Κέδρος.

6) Πάνος Κυπαρίσσης για το έργο του «Μαύρο Βαμβάκι», εκδόσεις Μελάνι.

7) Παντελής Μπουκάλας για το έργο του «Ρήματα», εκδόσεις Άγρα.

 

Β.

Υποψήφιοι για το Βραβείο Διηγήματος

1) Κώστας Ακρίβος για το έργο του «Τελετές ενηλικίωσης: Μια ζωή σε δεκαεφτά επεισόδια», εκδόσεις Μεταίχμιο.

2) Δήμητρα Κολλιάκου για το έργο της «Η αρρώστια των βουνών», εκδόσεις Πατάκης.

3) Παναγιώτης Κουσαθανάς για το έργο του «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό: Μυθιστορίες για τα ολέθρια επακόλουθα του χρόνου», εκδόσεις Ίνδικτος.

4) Ανδρέας Μήτσου για το έργο του «Η ελεημοσύνη των γυναικών», εκδόσεις Καστανιώτης.

5) Γιώργος Σκαμπαρδώνης για το έργο του «Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος- Διηγήματα 2004-2009», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. 

Γ.

Υποψήφιοι για το Βραβείο Μυθιστορήματος

1) Παναγιώτης Αγαπητός για το έργο του «Μέδουσα από σμάλτο: Μια βυζαντινή ιστορία μυστηρίου», εκδόσεις Άγρα.

2) Ρέα Γαλανάκη για το έργο της «Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα», εκδόσεις Καστανιώτης.

3) Βασιλική Ηλιοπούλου για το έργο της «Σμιθ», εκδόσεις Πόλις.

4) Τηλέμαχος Κώτσιας για το έργο του «Στην απέναντι όχθη», εκδόσεις Ψυχογιός.

5) Αλέξης Πάρνης για το έργο του «Η οδύσσεια των διδύμων», εκδόσεις Καστανιώτης.

6) Έρση Σωτηροπούλου για το έργο της « Εύα», εκδόσεις Πατάκης. 

Δ.

Υποψήφιοι για το Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής

1) Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης για το έργο του «Η επίδραση του Νίτσε στην Ελλάδα. «Τέχνη» και «Διόνυσος», Βλαστός και Καζαντζάκης», εκδόσεις Παπαζήσης.

2) Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας για το έργο του «Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου: Στοχασμοί σε θέματα των καιρών μας», εκδόσεις Παπαζήσης.

3) Δ.Ν. Μαρωνίτης για το έργο του «Τάκης Σινόπουλος – Μίλτος Σαχτούρης: Μελετήματα», εκδόσεις Πατάκης.

4) Παναγιώτης Νούτσος για το έργο του «Δημήτρης Χατζής: Το διπλό βιβλίο», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

5) Νίκος Σαραντάκος για το έργο του «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία: Τριάντα συν μια ιστορίες λέξεων που ίσως να σας έχουν απασχολήσει», εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.

6) Άγγελος Χανιώτης για το έργο του «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

7) Γιάννης Ψυχοπαίδης για το έργο του «Νόστος: Μικρά κείμενα για την τέχνη», εκδόσεις Κέδρος.

 

Ε.

Υποψήφιοι για το Βραβείο Χρονικού – Μαρτυρίας

1) Γιώργος Βέης για το έργο του «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις», εκδόσεις Κέδρος.

2) Σαράντος Ι. Καργάκος για το έργο του «Λιβύη: αναζητώντας το χαμένο «σίλφιο» στην ελληνική Κυρήνη», εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

3) Δημήτρης Νικορέτζος για το έργο του «Ο άγνωστος Ελύτης της Μυτιλήνης», εκδόσεις Αιολίδα.

4) Σώτη Τριανταφύλλου για το έργο της «Ο χρόνος πάλι», εκδόσεις Πατάκης.

5) Αγαμέμνων Φαράκος για το έργο του «Πώς δενόταν το ατσάλι: Τα πικρά, μεγάλα, ωραία, χρόνια», εκδόσεις Ιωλκός.

Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτέλεσαν: Παναγιώτης Μαστροδημήτρης, Πρόεδρος, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κριτικός,Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βίκυ Πάτσιου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Κριτικός Βιβλίου, Δημοσιογράφος, Νομικός, Κατερίνα Σχινά, Κριτικός Βιβλίου, Γεώργιος Λεονάρδος, Συγγραφέας,Θανάσης Νιάρχος, Ποιητής, Δοκιμιογράφος, Κώστας Χατζηαντωνίου, Συγγραφέας.

Είναι η τελευταία φορά που τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας απονέμονται βάσει του νόμου 2557/1997. Στο εξής, θα εφαρμόζεται ο νέος νόμος (ν. 3905/2010, αρ. 40), ο οποίος εμπλουτίζει τον θεσμό με νέα βραβεία, θέτει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση κάθε σταδίου των εργασιών της επιτροπής και υπόσχεται διαφανείς διαδικασίες των οποίων τα πρακτικά θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, κατά την πορεία των εργασιών της επιτροπής, για έλεγχο από κάθε κακόπιστο.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009

 

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009, από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, τα οποία αφορούν τις εκδόσεις του έτους 2008.

Αναλυτικά :

Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται ομόφωνα στον Νάνο Βαλαωρίτη για το σύνολο του έργου του.

Το Βραβείο Περιοδικού απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στα περιοδικά «πόρφυρας» και «Εντευκτήριο» για την συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Λευτέρη Πούλιο για το έργο του με τίτλο «Η κρυφή συλλογή», εκδόσεις Κέδρος.

Το Βραβείο Διηγήματος απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στους : Τόλη Νικηφόρου για το έργο του με τίτλο «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη», εκδόσεις Νεφέλη και Αργύρη Χιόνη για το έργο του «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες», εκδόσεις Κίχλη.

Το βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται ομόφωνα στον Γιάννη Ατζακά για το έργο του «θολός βυθός», εκδόσεις Άγρα.

Το βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη για το έργο του «Ασκήσεις αυτογνωσίας», εκδόσεις Τυπωθήτω.

Το βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας απονέμεται ομόφωνα στην Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου για το έργο της «Υπόθεση Γκράνιν : Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο - : Η δίκη της "Επιθεώρησης τέχνης" το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου», εκδόσεις Καστανιώτης.

Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελούν ο Μαστροδημήτρης Παναγιώτης, Πρόεδρος, ο Αθανασόπουλος Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος, ο Ανδρειωμένος Γεώργιος, η Πάτσιου Βασιλική (Βίκυ), η Δημακοπούλου Χαρίκλεια, η Σχινά Αικατερίνη, ο Λεονάρδος Γεώργιος, ο Νιάρχος Αθανάσιος και ο Χατζηαντωνίου Κωνσταντίνος.

 

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2008

 

Αθήνα  10 Δεκεμβρίου 2008
Από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης  Σύγχρονου Πολιτισμού  του ΥΠΠΟανακοινώνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2008, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2007, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψηφίων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις, ως ακολούθως:

 

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

 

Απονέμεται ομόφωνα στον Κώστα Γεωργουσόπουλο για το σύνολο του έργου του.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

 

Απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στα περιοδικά «Νέα Εστία» και «Λέξη».

 

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

 

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο βιβλίο της Δήμητρας Χριστοδούλου «Λιμός», εκδόσεις Νεφέλη.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

 

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου «Φιλοδοξίες κήπου», εκδόσεις Καστανιώτης.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

 

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Γιώργου Λεονάρδου «Ο τελευταίος Παλαιολόγος», εκδόσεις Λιβάνη.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ  ΚΡΙΤΙΚΗΣ

 

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Βαγγέλη Αθανασόπουλου «Το ποιητικό τοπίο του 19ου και 20ου αιώνα», εκδόσεις Καστανιώτης.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟΥ  ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη «Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα», εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Ο βραχύς κατάλογος υποψηφίων προς βράβευση έργων (δημοσιευμένων το έτος 2007 και κατατεθειμένων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας), από τον οποίο επελέγησαν τα ανωτέρω βραβεία είναι ο ακόλουθος (αλφαβητικά):

 

Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελούν:

 

1) Παναγιώτης Μαστροδημήτρης, Πρόεδρος, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, Συγγραφέας.

 

2) Δημήτριος Λαμπρέλης, Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Συγγραφέας.

 

3) Γεώργιος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

 

4) Γεράσιμος Ζώρας, Καθηγητής του Τμήματος Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο τη Συγκριτική Λογοτεχνία.

 

5) Κώστας Μπουρναζάκης, Συγγραφέας.

 

6) Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, Λογοτέχνης και Θεατρικός Συγγραφέας.

 

7) Κώστας Σοφιανός, Κριτικός Λογοτεχνίας, Ποιητής.

 

8) Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Κριτικός Βιβλίου, Δημοσιογράφος, Διδάκτωρ Νομικής.

 

 

 

9) Λώρη Κέζα, Κριτικός Βιβλίου.

 

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2007

Στον Κώστα Τσιρόπουλο απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων για το σύνολο του έργου του. Βραβείο Μυθιστορήματος κατέκτησε η Ιωάννα Καρυστιάνη για το βιβλίο της «Σουέλ».

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2007 αφορούν τις εκδόσεις του 2006 και απονεμήθηκαν ως εξής:

Βραβείο Ποίησης στο βιβλίο του Ντίνου Σιώτη «Αυτοβιογραφία ενός Στόχου» των εκδόσεων Κέδρος.

Βραβείο Διηγήματος στο βιβλίο της Ελένης Λαδιά «Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι», εκδόσεις Εστία.

Βραβείο Μυθιστορήματος στο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη «Σουέλ», εκδόσεις Καστανιώτη.

Βραβείο Δοκιμίου- Κριτικής στο βιβλίο του Θεοδόση Πελεγρίνη «Από τον πολιτισμό στην πείνα», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Βραβείο Χρονικού- Μαρτυρίας στο βιβλίο του Αναστάσιου Τάμη «Οι Έλληνες της Λατινικής Αμερικής», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

 

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2006

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, που αφορούν σε βιβλία με έτος έκδοσης το 2005:

- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ: Τάσος Γαλάτης, «Ανιπτόποδες και σφενδονήτες», Εκδ. Γαβριηλίδης.

- ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ: Γιάννης Καισαρίδης, «Μισάντρα», Εκδ. Κέδρος.

- ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ: Αθηνά Κακούρη, «Θέκλη», Εκδ. Εστία.

- ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ-ΚΡΙΤΙΚΗΣ: Αγγέλα Καστρινάκη «Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950», Εκδ. Πόλις.

- ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟΥ-ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: Χρήστος Σαμουηλίδης, «Γιαννούλης Χαλεπάς», Εκδ. Εστία.

- ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: Τηλέμαχος Αλαβέρας για το σύνολο του έργου του.

 

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2005


Ανακοινώθηκαν από το Yπουργείο Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας έτους 2005, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.

Ο Νίκος Φωκάς, για το σύνολο του έργου του, είναι ο νικητής του Μεγάλου Βραβείου Λογοτεχνίας 2005.

Τα ονόματα των νικητών των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Νάσο Βαγενά για το έργο του Στέφανος (Εκδόσεις Κέδρος ).

Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Μάνο Ελευθερίου για το έργο του Ο καιρός των χρυσανθέμων (Εκδόσεις Μεταίχμιο).

Το Βραβείο Διηγήματος απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στην Ρέα Γαλανάκη για το έργο της Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι (Εκδόσεις Καστανιώτης).

Το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής απονέμεται, ομόφωνα, στην Μαρία Κακαβούλια για το έργο της Μορφές και λέξεις στο έργο της Ελένης Βακαλό (Εκδόσεις Νεφέλη ).

Το Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Δημήτρη Χατζησωκράτη για το έργο του Πολυτεχνείο '73(Εκδόσεις Πόλις ).

Στην Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας του ΥΠΠΟ, της οποίας προεδρεύει ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης, μετέχουν οι Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αντιπρόεδρος), Ζάχος Σιαφλέκης, καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τηλέμαχος Αλαβέρας, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ποιήτρια-μεταφράστρια, Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας, Κώστας Βούλγαρης, κριτικός λογοτεχνίας-συγγραφέας, Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας και Νίκος Μπακουνάκης, κριτικός λογοτεχνίας.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2004

Ανακοινώθηκαν από το Yπουργείο Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας έτους 2004, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας έπειτα από σειρά συνεδριών και μακρών συζητήσεων.

Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται στον Κώστα Στεργιόπουλο για το σύνολο του έργου του.

Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Αντώνη Φωστιέρη για το έργο του «Πολύτιμη λήθη».

Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βασίλη Αλεξάκη για το έργο του «Οι ξένες λέξεις».

Το Βραβείο Διηγήματος απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Αχιλλέα Κυριακίδη για το έργο του «Τεχνητές αναπνοές».

Το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Αλέξη Ζήρα για το έργο του «Ένας γραικός στα ξένα: Αναγνώσεις άλλων λογοτεχνών».

Το Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στην Τασούλα Βερβενιώτη για το έργο της «Διπλό βιβλίο. Η αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση. Η ιστορική ανάγνωση».

Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελούν ο πρόεδρος Γ.Μπαμπινιώτης και τα μέλη Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού, Ζάχος Σιαφλέκης, Κώστας Βούλγαρης, Ελισάβετ Κοτζιά, Νίκος Μπακουνάκης, Τηλέμαχος Αλαβέρας, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Τάκης Θεοδωρόπουλος.

 

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2003

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τα

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το έτος 2003.

Tο Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του απονεμήθηκε στον Μίλτο Σαχτούρη.

Το Βραβείο Ποίησης κερδίζει ο Μανόλης Πρατικάκης, για το έργο του Το νερό.

Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται στον Δημήτρη Δημητριάδη για το βιβλίο του "Η ανθρωπωδία - Μια ατελής χιλιετία" ( Α' & Β'τόμος).

Το Βραβείο Διηγήματος απονεμήθηκε ομόφωνα στον Τάσο Γουδέλη για το βιβλίο του Η γυναίκα που μιλά.

Το Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής απονεμήθηκε στον Σταύρο Σταυρίδη για το έργο του Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή.

Το Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας απονέμεται στον Παναγιώτη Κουσαθανά για το βιβλίο του Παραμιλητά Α' - Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου.

Η εκλογή έγινε από την Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους:
Γιώργος Βέλτσος, πρόεδρος, Δημήτρης Δημητρούλης, αντιπρόεδρος, Τζίνα Πολίτη, μέλος, Κίρκη Κεφαλέα, μέλος, Βίκυ Πάτσιου, μέλος, Δημήτρης Τσατσούλης, μέλος, Έκτωρ Κακναβάτος, μέλος, Αναστάσης Βιστωνίτης, μέλος, Στέφανος Ροζάνης, μέλος.

 

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2002.

Το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας απονεμήθηκε ομόφωνα στον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη για το σύνολο του έργου του.

Τα υπόλοιπα βραβεία κατανέμονται ως εξής:

Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε εξ ημισείας σε δύο  συγγραφείς, την Ζυράννα Ζατέλη για το μυθιστόρημα της «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους»  και τον Μένη Κουμανταρέα για το μυθιστόρημά του «Δυο φορές Έλληνας» .
Βραβείο Διηγήματος απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Καλοκύρη για το βιβλίο του «Το μουσείο των αριθμών.
Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Μάριο Μαρκίδη για την ποιητική του συλλογή «Παρά ταύτα» .
Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής απονεμήθηκε ομόφωνα στον Αριστείδη Μπαλτά για το βιβλίο του «Αντικείμενα και όψεις εαυτού» 
Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας απονεμήθηκε ομόφωνα στον Κωστή Παπαγιώργη για το βιβλίο του «Κανέλλος Δεληγιάννης»

Στο χώρο του παιδικού βιβλίου τα Κρατικά Βραβεία απονέμονται ως εξής:

Βραβείο Παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου, κατά πλειοψηφία, στον Παντελή Καλιότσο για το βιβλίο του «Η σφεντόνα του Δαβίδ» 
Βραβείο Εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, κατά πλειοψηφία, στην εικονογράφο Άννα Μενδρινού για την εικονογράφηση του βιβλίου της Ζωής Βαλάση «Μύθοι του Αισώπου» 
Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων, κατά πλειοψηφία, στην Ιωάννα Φωκά για το βιβλίο της «Βασίλισσα Βερενίκη» .

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2001

Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας Για το σύνολο του έργου του στον Μήτσο Ανδρουτσόπουλο.

Βραβείο μυθιστορήματος : Στον Νίκο Θέμελη για το μυθιστόρημα "Η ανατροπή", των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ

Βραβείο διηγήματος : Στον Τάσο Καλούτσα για την συλλογή του "Το τραγούδι των Σειρήνων", των εκδόσεων ΝΕΦΕΛΗ.

Βραβείο ποίησης : Στον Κωστή Παπαγεωργίου για την ''Κλεμμένη Ιστορία'', των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ.

Βραβείο δοκιμίου Στην Χριστίνα Ντουνιά για την δοκιμιακή μελέτη της ''Κ.Γ.Καρυωτάκης- Η Αντοχή μιας Αδέσποτης Τέχνης'', των εκδόσεων ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

Βραβείο μαρτυρίας : Στο Δημήτρη Σταμέλο για το βιβλίο του ''Νικηταράς- Πρότυπο παλικαριάς και αρετής'', των εκδόσεων ΕΣΤΙΑ.

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2001

Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου : απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον γνωστό σκηνοθέτη και συγγραφέα Ντίνο Δημόπουλο, για το βιβλίο του '' Ο Βάνκα και τα αδέσποτα''.

Βραβείο εικονογράφησης: απονέμεται ομόφωνα στη Σοφία Φόρτωμα, για την εικονογράφηση που έκανε στο βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου ''Η Γάτα που ήθελε να γίνει πουλί''.

Αξίζει να σημειωθεί, πως φέτος δεν απονεμήθηκε βραβείο για βιβλίο γνώσεων, μιας και κανένα, από όσα έφτασαν στην τελική κρίση, δεν κρίθηκε άξιο βράβευσης από την κριτική επιτροπή.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2000

Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο της προσφοράς του:Ανδρέας Φραγκιάς

Βραβείο μυθιστορήματος : "Ζιγκ Ζαγκ στις νεραντζιές"-Έρση Σωτηροπούλου

Βραβείο διηγήματος: "Από το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες"-Μισέλ Φάις

Βραβείο ποίησης: "Με το φως"-Χριστόφορος Λιοντάκης     

Βραβείο δοκιμίου: "Σε ποιόν ανήκει η Κέρκυρα"-Ευγένιος Αρανίτσης   

Βραβείο μαρτυρίας: "Ασία ,Ασία"-Γιώργος Βέης

Μέλη κριτικής επιτροπής:Γιάννης Παπακώστας,Δημήτρης Αγγελάτος,Κατερίνα Κωστίου,Αλέξανδρος Αργυρίου,Μάριος Μαρκίδης,Δημήτρης Νόλλας,Στρατής Χαβιαράς και Στρατής Πασχάλης     

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 1999

Στις 4 Νοεμβρίου 1999 ανακοινώθηκαν τα Βραβεία που αφορούσαν λογοτεχνικά βιβλία που εκδόθηκαν το 1998.

Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας: Γιάννης Δάλλας για το σύνολο του έργου του.

Βραβείο Μυθιστορήματος: Ρέα Γαλανάκη, "Ελένη ή ο κανένας"

Βραβείο Διηγήματος: Καίη Τσιτσέλη, "Ο χορός των ωρών"

Βραβείο Ποίησης:Γιώργος Μαρκόπουλο;, "Μη σκεπάζεις το ποτάμι"

Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής: Τάκης Καρβέλης, "Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο πρωτοπόρος"

Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού: Νίκος Πετσάλης-Διομήδης, " Η άγνωστη Κάλλας"

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 1999

Στις 12 Νοεμβρίου 1999 το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα βραβεία για τα παιδικά βιβλία παραγωγής 1998.                

Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού ΒιβλίουΛότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, "Η οικογένεια του ήλιου"

Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου:Νικόλας Ανδικόπουλος, "Οι πειρατές της λιμνοχώρας"

Βραβείο Βιβλίου ΓνώσεωνΕλένη Καλλία, "Τα φωτισμένα παράθυρα διηγούνται ιστορίες"

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας από το 1956 μέχρι το 1998

 

 

 

Ø  1956

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Νικηφόρος Βρεττάκος, «Ποίηση 1929-1951», Διογένης.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Μ. Καραγάτσης «Η μεγάλη Λιτανεία», Εστία.

 

Α΄ Βραβείο δοκιμίου: Κλέων Παράσχος «Πρόσωπα και Ιδέες».

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Τάσος Αθανασιάδης, «Ντοστογιέφσκυ - Από το κάτεργο στο πάθος», Εστία.

 

Α΄ Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Πέτρος Χάρης «Πολιτείες και θάλασσες», έκδοση του συγγραφέα.

 

Α΄ Βραβείο θεατρικού έργου: Νίκος Καζαντζάκης «Θέατρο A΄, Β΄, Γ΄», Δίφρος.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης:  Γ. Θέμελης «Δενδρόκηπος».

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Ζωή Καρέλλη «Κασσάνδρα και άλλα ποιήματα».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Νίκος Κάσδαγλης «Τα δόντια της μυλόπετρας», Νέα Εστία.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Σπύρος Πλασκοβίτης «Η θύελλα και το φανάρι», Εστία.

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου: Γιάννης Χατζίνης, «Ελληνικά κείμενα».

 

 

 

Ø  1957

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Γιάννης Ρίτσος «Η σονάτα του σεληνόφωτος», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Άρης Δικταίος «Πολιτεία Α΄», Κ.Μ.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος «Τα επτά κοιμισμένα παιδιά», Δίφρος.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Θανάσης Πετσάλης- Διομήδης «Έξαρσις της γλυκείας χώρας Κύπρου».

 

Α΄ Βραβείο δοκιμίου: Γιώργος Θεοτοκάς «Προβλήματα του καιρού μας», Ίκαρος.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Ιωάννης Ν. Θεοδωρακόπουλος «Φάουστ», Εστία.

 

Α΄ Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Παύλος Παλαιολόγος «Κέρκυρα, αγάπη μου».

 

Β΄ Βραβείο  ποίησης: Μηνάς Δημάκης «Σκοτεινό πέρασμα».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Κώστας Σούκας «Τα ποινικά αρχεία της εποχής μας», Πρωτεύς.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ «Αλλάζουμε;», Δίφρος.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος:  Γιάννης Μαγκλής «Δεν υπάρχουν αμαρτωλοί», Δωρικός.

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου: Χρυσός Ευελπίδης «Πολιτισμός και πολιτισμός».

 

 

 

Ø  1958

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Νίκος Εγγονόπουλος «Εν ανθηρώ έλληνι λόγω», Ίκαρος.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Άγγελος Τερζάκης «Μυστική ζωή», Εστία.

 

Α΄ Βραβείο δοκιμίου: Τίμος Μαλάνος «Καβάφης», Δίφρος.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Μιχάλης Περάνθης «Οι Σουλιώτες», Νέα Εστία.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Λ. Βρανούσης «Ρήγας Φεραίος», Νότη Καραβία.

 

Α΄ Βραβείο θεατρικού έργου: Θ.Δ. Φραγκόπουλος «Καρτερία», Ίκαρος.

 

Α΄ Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Σμαράγδα Δ. Μονστράτου «Καργκέζε (Το ελληνικό χωριό της Κορσικής)».

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Γιώργος Γεραλής «Αίθουσα αναμονής», Εστία.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Λιλή Ιακωβίδου «Επιστροφή».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Στέλιος Ξεφλούδας «Ο Οδυσσέας χωρίς την Ιθάκη», Δίφρος.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Άγγελος Βλάχος «Ωρες ζωής», Ίκαρος.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Κ. Μάκιστος «Τάραχος και άλλα διηγήματα», τυπ. αφων Γ. Ρόδη.

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου:  Απόστολος Σαχίνης «Το ιστορικό μυθιστόρημα», Εστία.

 

 

 

Ø  1959

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Γιάννης Μαγκλής «Τ' αδέλφια μου οι άνθρωποι», Δίφρος.

 

Α΄ Βραβείο θεατρικού έργου: Π. Καγιάς «Θέατρο».

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Στρατής Τσίρκας «Ο Καβάφης και η εποχή του», Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης:  Γιωργής Κότσιρας «Η συνομιλία με τον Σίσυφο».

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Νάνος Βαλαωρίτης «Κεντρική στοά», Ιδιωτική έκδοση.

 

Β΄  Βραβείο μυθιστορήματος: Ρόδης Ρούφος «Η άλλη όχθη».

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος:  Γεράσιμος Γρηγόρης «Η πολιτεία ξέσκεπη», Δίφρος.

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου: Πάνος Καραβίας «Πορεία χωρίς άστρα», Δίφρος.

 

 

 

Ø  1960

 

Α΄ Βραβείο ποίησης:  Οδυσσέας Ελύτης «Το Άξιον Εστί», Ίκαρος.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Παντελής Πρεβελάκης «Ο ήλιος του θανάτου», Εστία.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Κοσμάς Πολίτης «Η κορομηλιά», Φέξης.

 

Α΄ Βραβείο δοκιμίου: Άγγελος Δόξας «Παλαμάς. Ψυχολογική ανάλυση του έργου και της ζωής του», Εστία.

 

Α΄ Βραβείο θεατρικού έργου: Αλέξανδρος Μάτσας «Κροίσος», [χ.ό]

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Νικόλαος Παππάς «Δώδεκα και πέντε», Νέα Εστία.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Γαλάτεια Σαράντη «Το παληό μας σπίτι», Εστία.

 

Β΄  Βραβείο διηγήματος: Ρένος Αποστολίδης «Ιστορίες από τις Νότιες Ακτές», Εστία.

 

 

 

Ø  1961

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Μηνάς Δημάκης «Το ταξείδι», Πορφύρας.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Στέλιος Ξεφλούδας «Εσύ ο κυρ. Χ. κι ένας μικρός πρίγκηπας», [χ.ο.]

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Γιάννης Σφακιανάκης «Οι ένοχοι», Δίφρος.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Μόνα Μητροπούλου  «Διακοπές», Πέργαμος.

 

Α΄ Βραβείο δοκιμίου: Πέτρος Σπανδωνίδης «Νίκος Καζαντζάκης, ο γιος της ανησυχίας», Δίφρος.

 

Α΄ Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Μανώλης Γιαλουράκης «Σινά», Δίφρος.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Κώστας Στεργιόπουλος «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Η σκιά και το φως», Δίφρος.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Γουλιέλμος Ν. Άμποτ «Δημήτριος Γαβριήλ», Εστία.

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου: Κίτσος Μακρής «Η λαϊκή τέχνη του Πηλίου» [χ.ε]

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Δημοσθένης Δ. Ζαδές «Γλαροφωλιές στη Φύμαινα», Μαυρίδης.

 

 

 

Ø  1962

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Γιώργος Θέμελης «Φωτοσκιάσεις», [χ.ό].

 

Α΄ Βραβείο δοκιμίου: Γιάννης Χατζίνης «Η Αλεξάνδρεια του Καβάφη», Εστία.

 

Α΄ Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Παύλος Κυριαζής «Γαλάζια πορεία», Μαυρίδης.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Νέστορας Μάτσας «Το παραμύθι του Θεόφιλου», Εστία.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Τάκης Σινόπουλος «Το άσμα της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου», Γαβριηλίδης.

 

Β΄ Βραβείο ποιήσεως: Νίκος Καρούζος «Ποιήματα».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Γιάννης Μπεράτης «Στρόβιλος», Φέξης.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Αντώνης Σαμαράκης «Αρνούμαι», Φέξης.

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου: Αλέξης Σολομός «Ο ζωντανός Αριστοφάνης από την εποχή του ως την εποχή μας».

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου: Βασίλης Φράγκος «Ελληνοκεντρικά».

 

 

 

Ø  1963

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Τ. Κ. Παπατσώνης «Εκλογή Β΄», Ίκαρος.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Πάνος Καραβίας «Ίσκιος στον ορίζοντα».

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Αλκιβιάδης Γιαννόπουλος «Τυφλόμυγα», Δίφρος.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Θανάσης Πετσάλης - Διομήδης «Ελληνικός όρθρος», Εστία.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Μίλτος Σαχτούρης «Τα στίγματα», Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Ιωάννα Καρατζαφέρη «Επιπλωμένα δωμάτια».

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Θεανώ Μάργαρη - Παπάζογλου «Το χρονικό του Χόλστεντ Στρητ».

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου: Άρης Δικταίος «Θεωρία ποιήσεως».

 

 

 

Ø  1964

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Δ. Π. Παπαδίτσας «Ποιήματα Ι (1941-1963)», Πρώτη Ύλη.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Κοσμάς Πολίτης «Στου Χατζηφράγκου», Καραβίας.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Γεράσιμος Γρηγόρης «Πέρα απ' την όχθη», Καραβίας.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Τάσος Αθανασιάδης «Αλβέρτος Σβάιτσερ», Φέξης.

 

Α΄ Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος «Η Αφρική αφυπνίζεται», Φέξης.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Κώστας Θρακιώτης «Ο άνθρωπος του έρωτα και της στάχτης».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Ιουλία Ιατρίδη «Τα πέτρινα λιοντάρια», Φέξης.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Άννα Κωστή «Εισόδια».

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου: Μπάμπης Κλάρας «Συνομιλίες με τα παιδιά μου».

 

 

 

Ø  1965

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Νίκος Παππάς «Το ηρωικό τριαντάφυλλο», Δωρικός.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Γιώργος Θεοτοκάς «Ασθενείς και οδοιπόροι», Φέξης.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Μαρία Περ. Ράλλη «Από το ένα στο άλλο», Φέξης.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Παναγιώτης Σπάλας «Πελαργός».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Γλαύκη Δασκαλοπούλου «Η μικρή έξοδος».

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Πέτρος Αμπατζόγλου «Ισορροπία τρόμου».

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου: Σπύρος Παναγιωτόπουλος «Άνθρωποι, καιροί και τόποι».

 

 

 

Ø  1966

 

Α΄  Βραβείο ποίησης: Μυρτιώτισσα (Θεώνη Δρακοπούλου) «Άπαντα», Alvin Redman Hellas.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Γιάννης Μπεράτης «Το πλατύ ποτάμι», Ταχυδρόμος.

 

Α΄ Βραβείο δοκιμίου: Απόστολος Σαχίνης «Νέοι πεζογράφοι (1945-1965)».

 

Α΄ βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Λιλίκα Νάκου «Προσωπικότητες που γνώρισα», Alvin Redman Hellas.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Μελισσάνθη (Ήβη Σκανδαλάκη) «Το φράγμα της σιωπής», Δίφρος.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Νίκος Πολίτης «Εξωτερικός μονόλογος», Ίκαρος.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Σωτήρης Πατατζής «Χαμένος παράδεισος», Γιαννίκος.

 

 

 

Ø  1967

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Γ. Θ. Βαφόπουλος «Επιθανάτια και Σάτιρες», Εστία.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Παντελής Πρεβελάκης «Ο άρτος των αγγέλων», Εκδόσεις των Φίλων.

 

Α΄ Βραβείο δοκιμίου: Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος «Ο σύγχρονος άνθρωπος», Εκδόσεις των Φίλων.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Άθως Δημουλάς «Άλλοτε και αλλού».

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Αριστομένης Κουμανταρέας «Το αρμένισμα», Κολλάρος.

 

Β΄ Βραβείο δοκιμίου: Κώστας Ε. Τσιρόπουλος «Αυτοψία της εποχής», Εκδόσεις των Φίλων.

 

 

 

Ø  1968

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Χρήστος Μπάρλας «Τα ποιήματα».

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Άγγελος Βλάχος «Ντάιμας ο τυχερός και άλλες επτά ιστορίες», Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

 

Α΄ Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Ιωάννης Βασιλείου «Ένα ταξίδι στην Ιταλία».

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Δ. Ι. Αντωνίου «Ινδίες», Ίκαρος.

 

 

 

Ø  1969

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Θανάσης Πετσάλης - Διομήδης «Η κυρά της Υδρας και άλλα διηγήματα».

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Διονύσιος Ρώμας «Ο Σοπρακόμιτος», Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Κώστας Κυριαζής «Ηράκλειος».

 

Α΄ Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Άλκης Θρύλος (Ελένη Ουράνη) «Εκδρομές και ταξίδια» (τόμος Γ΄), Εστία.

 

Β΄ Βραβείο ποιήσεως: Κύπρος Χρυσάνθης «Λυρικός λόγος», Έκδοση της Πνευματικής Κύπρου.

 

 

 

Ø  1970

 

Α΄ Βραβείο δοκιμίου: Ανδρέας Καραντώνης «Από τον Σολωμό στον Μυριβήλη», Εστία.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Κρίτων Αθανασούλης «Το μικρό μου σύμπαν», Δίφρος.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Τάσος Αθανασιάδης «Αίθουσα του θρόνου» (Δεν το αποδέχτηκε), Εστία.

 

 

 

Ø  1971

 

Η κατηγορία δοκιμίου εμπλουτίζεται με την προσθήκη και του βραβείου κριτικής. Έτσι, η συγκεκριμένη κατηγορία ονομάζεται, μέχρι και σήμερα, κατηγορία «κριτικής - δοκιμίου».  Η προσθήκη του βραβείου της κριτικής  σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την κριτική λογοτεχνική σκέψη που συνδυάζεται, παράλληλα, με τη μελέτη της διακειμενικότητας. Και, φυσικά, συμπίπτει με την εμφάνιση σημαντικών μελετητών της σύγχρονης λογοτεχνίας, οι οποίοι δεν προέρχονται αποκλειστικά από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

 

 

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Διαλεχτή Ζευγώλη - Γλέζου «Τα δύο φεγγάρια», Ιωλκός.

 

Α΄Βραβείο μυθιστορήματος: Βασίλειος Μοσκόβης «Πορτρέτα του σπιτιού μας», Μαυρίδης.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Γιάννης Σφακιανάκης «Η χώρα με τους ανέμους», Βάκων.

 

Α΄ Βραβείο δοκιμίου: Πάνος Καραβίας «Πάθος γραφής και τα τοπία».

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Παύλος Φλώρος «Ελληνικοί δρόμοι», Ελληνικό βιβλίο.

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Μελής Νικολαϊδης «Ιησούς».

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Όλγα Βότση «Κρύπτη και σύνορο».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Αρκάδιος Λευκός «Συλλογή από μαχαίρια».

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Χρήστος Κουλούρης «Τα κούμαρα».

 

Β΄ Βραβείο κριτικής - δοκιμίου: Κωστής Λ. Μεραναίος «Φυσική και ποίηση».

 

 

 

Ø  1972

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Μαργαρίτα Δαλμάτη «Ποίηση», Τυπ. Κοντού.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Νίκος Αθανασιάδης «Θεός Αρχαίος», Ι. Σιδέρης.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής - δοκιμίου: Γεώργιος Ι. Μουρέλος «Μεταμορφώσεις του χρόνου».

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Χρήστος Ζαλοκώστας «Μέγας Αλέξανδρος», Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Κική Δημουλά «Το λίγο του κόσμου», Νεφέλη.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Αλέξης Πάρνης «Λεωφόρος Πάστερνακ»,

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Κώστας Βαλέτας «Το Σινικόν Τείχος»

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Τάσος Λιγνάδης «Το Άξιον Εστί του Ελύτη».

 

 

 

Ø  1973

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Δ. Ι. Αντωνίου «Χάι κάι και Τάνκα», Ερμής.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Άγγελος Φουριώτης «Οδυσσέα, πρώην βασιλέα της Ιθάκης, Απομνημονεύματα».

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Γαλάτεια Σαράντη «Να θυμάσαι τη Βίλνα», Βάκων.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Κώστας Στεργιόπουλος «Οι επιδράσεις στο έργο του Καρυωτάκη», Σοκόλης.

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Γιάννης Γουδέλης «Ταξίδια και λογισμοί σε πολιτείες της Ιταλίας».

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Κώστας Σαρδελής «Μάξιμος ο Γραικός», Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Γιολάντα Πέγκλη «Αγκάθι το αμάραντο».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Νέλλη Θεοδώρου «Από το πάθος στη λύτρωση».

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Νίκος Ζακόπουλος «Διηγήματα».

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Λύντια Στεφάνου «Το πρόβλημα της μεθόδου στη μελέτη της ποίησης».

 

 

 

Ø  1974

 

Α΄ Βραβείο ποιήσεως: Ζωή Καρέλλη «Τα ποιήματα», Εκδόσεις των Φίλων.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Γιάννης Μαγκλής «Οι σημαδεμένοι», Κολλάρος.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής - δοκιμίου: Θεόδωρος Ξύδης «Άγγελος Σικελιανός».

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Μήτσος Κασόλας «Η άλλη Αμερική», Καστανιώτης.

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Ιωάννα Τσάτσου «Ο αδελφός μου Γιώργος Σεφέρης».

 

Β΄ Βραβείο ποιήσεως: Γ. Ξ.  Στογιαννίδης «Περίπτερο - στίχοι», Σκαπτή Ύλη.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Τατιάνα Σταύρου «Εάλω η πόλις», Εστία.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Τατιάνα Γκρίτση - Μιλλιέξ «Σπαράγματα», Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο κριτικής - δοκιμίου: Χρήστος Μαλεβίτσης «Η τραγωδία της Ιστορίας».

 

 

 

 

 

 

 

Ø  1975

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Γιώργος Γεραλής «Η ελληνική νύχτα και τέσσαρες ακόμη ποιητικές ενότητες».

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Μένης Κουμανταρέας «Βιοτεχνία υαλικών», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Αλκιβιάδης Γιαννόπουλος «Επτά αστάθμητα διηγήματα», Ίκαρος.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Μηνάς Δημάκης «Η ποίηση του Σεφέρη».

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Μιχαήλ Περάνθης «Ο Δαίμονας - Ιστορικό μυθιστόρημα από τον αγώνα και τη ζωή του Οδυσσέα Ανδρούτσου», Εστία.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Στέλιος Γεράνης «Τα μικρά μου θαύματα».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Φώντας Κονδύλης «Η δίκη του μεσημεριού», Καστανιώτης.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Ελένη Βοΐσκου «Εννέα ιστορίες».

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Γιώργος Δέλιος «Φυσιογνωμίες του ξένου έντεχνου λόγου», Έκδοση της Νέας Πορείας.

 

 

 

Ø  1976

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Μελισσάνθη (Ήβη Σκανδαλάκη) «Τα ποιήματα της Μελισσάνθης, 1930-1974», Εκδόσεις των Φίλων.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Αριστοτέλης Νικολαΐδης «Η εξαφάνιση», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Γιάννης Σκαρίμπας «Φυγή προς τα εμπρός»

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Ε. Π. Παπανούτσος «Το δίκαιο της πυγμής», Νόηση.

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Σπύρος Κοκκίνης «Ταξίδια στην Ελλάδα με συντροφιά τους παλιούς γεωγράφους και περιηγητές».

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Δημήτρης Σταμέλος «Μακρυγιάννης - Το χρονικό μιας εποποϊίας», Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Γιωργής Κότσιρας «Το άλφα του Κένταυρου».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Τάκης Χατζηαναγνώστου «Ένας πολίτης ελεεινής μορφής», Τυπ. Πανεκτυπωτική.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Γιώργος Καράγιωργας «Ο βασανιστής και άλλα διηγήματα».

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Μανώλης Γιαλουράκης «Καβάφης: Από τον Πρίαπο στον Καρλ Μαρξ», Ολκός.

 

 

 

Ø  1977

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Ρίτα Μπούμη - Παπά «Μόργκαν-Ιωάννης. Ο γυάλινος πρίγκηπας και οι μεταμορφώσεις του», Καρανάσης.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Τηλέμαχος Αλαβέρας «Απ' αφορμή», Νέα Πορεία.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Γιώργος Βαλέτας «Της Ρωμιοσύνης. Δοκίμια».

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Ηρώ Γεωργιάδη - Λαμπίρη «Ταξίδια με το Σάντα Μπάρμπαρα».

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Ιουλία Ιατρίδη «Πυρίγονος», Αρσενίδης.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Τάσος Λειβαδίτης «Βιολί για μονόχειρα», Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Ζερμαίν Μαμαλάκη «Κατοχή - Αντίσταση», Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Μανόλης Πρατικάκης «Η διαμαρτυρία».

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Ε. Ν. Πλατής «Η Αισθητική Κοινωνία».

 

 

 

Ø  1978

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Νικόλαος Κάλας (Καλαμάρης) «Οδός Νικήτα Ράντου», Ίκαρος.

 

Α΄  Βραβείο μυθιστορήματος: δεν δόθηκε.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Γ. Ν. Άμποτ «Εγώ ο νόμος», Ελληνικό Βιβλίο.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Μήτσος Λυγίζος «Θέματα και ποιητές», Δωδώνη.

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Δημήτρης Σιατόπουλος «Γκρέκο. Ο ζωγράφος του Θεού», Καστανιώτης.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Βασίλης Λιάσκας «Φωτοσύνθεση»

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Ειρήνη Παπαϊωάννου «Χωρίς προσχήματα».

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Σωτήρης Ιορδάνου «Ένα μπόι τα στάχυα» εκδόσεις Ιωλκός.

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Σοφία Άντζακα «Η άλλη τέχνη».

 

 

 

Ø  1979

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Νίκος Εγγονόπουλος «Η κοιλάδα με τους ροδώνες», Ίκαρος.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Κώστας Ε. Τσιρόπουλος «Η επιθυμία», Εκδόσεις των Φίλων.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Γιώργος Ιωάννου «Το δικό μας αίμα», Ερμής.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής - δοκιμίου: Θ. Δ. Φραγκόπουλος «Κριτική της Κριτικής».

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Κ. Παπαγεωργίου «Έλληνες στη Ρουμανία. Ταξίδια με ιστορικές αναδρομές».

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Τάσος Αθανασιάδης «Ο γιος του ήλιου. Η ζωή του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη», Εστία.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Σαράντος Παυλέας «Αύριο θα χρειαστεί να φορούμε φτερά».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Παντελής Καλιότσος «Δεκεμβριανή νύχτα», Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Αλέξανδρος Μπάρας «Φάσεις», Πρόσπερος.

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Δημήτρης Παπακωνσταντίνου «Κριτική του βιβλίου».

 

 

 

Ø  1980

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Τάσος Λειβαδίτης «Εγχειρίδιο Ευθανασίας», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Σπύρος Πλασκοβίτης «Η πόλη», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Βασίλης Βασιλικός «Το τελευταίο αντίο» (Δεν το αποδέχτηκε), Φιλιππότης.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: δεν δόθηκε.

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Ανδρέας Καραντώνης «Ελληνικοί χώροι», Εστία.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Π. Β. Πάσχος «Ο ουρανός ένδον».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Ζήσης Σκάρος «Οι ρίζες του ποταμού - Αντίσταση και πόλεμος», Σύγχρονη Εποχή.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Χρήστος Σαμουηλίδης «Πέρα στην Ανατολή», εκδόσεις Ιωλκός.

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Νάσος Βαγενάς «Ο ποιητής και ο χορευτής - Μια εξέταση της ποιητικής και της ποίησης του Σεφέρη» (Δεν το αποδέχτηκε), Κέδρος.

 

 

 

Ø  1981

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Δ. Π. Παπαδίτσας «Δυοειδής λόγος», Εκδόσεις των Φίλων.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: δεν δόθηκε.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Σωτήρης Πατατζής «Στο χάος...», Φιλιππότης.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Δ. Ν. Μαρωνίτης «Όροι του λυρισμού στον Οδυσσέα Ελύτη», Κέδρος.

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Γιώργης Μανουσάκης «Οδοιπορικό των Σφακιών», Μίτος.

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Μήτσος Αλεξανδρόπουλος «Το ψωμί και το βιβλίο. Ο Γκόρκι», Ελληνικά Γράμματα.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Νανά Ησαΐα «Μορφή».

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής «Προς Οφρύνιο», Πατάκης.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Ελένη Λαδιά «Χάλκινος ύπνος», Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

 

Β΄ Βραβείο κριτικής - δοκιμίου: Θανάσης Θ. Νιάρχος «Κατά Μέτωπο».

 

 

 

Ø  1982

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Νικηφόρος Βρεττάκος «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη», Τα Τρία Φύλλα.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Μήτσος Κασόλας «Ο πρίγκηπας», Καστανιώτης.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Στέλιος Ξεφλούδας «Μέρες μέσα στο σκοτάδι», Φιλιππότης.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Απόστολος Σαχίνης «Η πεζογραφία του αισθητισμού», Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Τάσος Ζάππας «Ξένοι και δικοί μας τόποι».

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Δημήτρης Φωτιάδης «Ενθυμήματα».

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Μήτσος Λυγίζος «Κατάδυση. Ποιήματα από την Αντίσταση στο σήμερα», Δωδώνη.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Ήβη Μελεάγρου «Προτελευταία εποχή», Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Δημοσθένης Κόκκινος «Ο αφοπλισμός».

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Θεόδωρος Χατζηπανταζής «Κωμειδύλλιο».

 

 

 

Ø  1983

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Νάνος Βαλαωρίτης «Μερικές γυναίκες», Θεμέλιο.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Γιώργης Γιατρομανωλάκης «Ιστορία», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ «Αναδρομές», Θεμέλιο.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Ελένη Τσαντσάνογλου «Μια λανθάνουσα ποιητική σύνθεση του Σολωμού»

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Λιλίκα Νάκου «Η ζωή του Σεμελβάις», Δωρικός.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Μιχάλης Κατσαρός «4 Μαζινό», Θεμέλιο.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Ντίνος Ταξιάρχης «Ένας παράξενος άνθρωπος», Σημερινή Εποχή.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Δημήτρης Νόλλας «Το τρυφερό δέρμα», Καστανιώτης.

 

Β΄  Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Νίκος Αλεξίου «Αισθητικά σημειώματα: Θεωρητικά, τόποι και πρόσωπα».

 

 

 

Ø  1984

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Αλέξανδρος Μπάρας «Αθροισμα 1933-1983», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης «Πόλεως και νομού Δράμας παραμυθία», Άγρα.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Κωστούλα Μητροπούλου «Η μεγέθυνση», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Αλέξανδρος Αργυρίου «Διαδοχικές αναγνώσεις Ελλήνων υπερρεαλιστών», Γνώση.

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Δημήτρης Βασιλειάδης «Θεωρία εφτάστερη: Η μαγεία του Ιονίου».

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Έκτωρ Κακναβάτος In perpetuum, Κείμενα.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Μάρω Δούκα «Πλωτή πόλη» (Δεν το αποδέχτηκε), Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Μπάμπης Κλάρας «Το παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι».

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Γιώργος Βελουδής «Αναφορές», Φιλιππότης.

 

 

 

Ø  1985

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Τάκης Βαρβιτσιώτης «Η ατραπός», Φιλολογική Θεσσαλονίκη.

 

Α΄  Βραβείο μυθιστορήματος: Τάσος Αθανασιάδης «Οι τελευταίοι εγγονοί».

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Γιώργος Χειμωνάς «Τα ταξίδια μου», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Μιχάλης Μ. Παπαϊωάννου «Κώστας Βάρναλης».

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Βασίλης Ι. Λαζανάς «Friedrich Hölderlin: ο αδελφός των Αρχαίων Ελλήνων... της Ελεύθερης Πολιτείας».

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ «Οι μνηστήρες»,Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Ηλίας Λεφούσης «Ασημίνα Λαΐου: ο εθνικός δρυμός των δακρύων», Κώδικας.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Τάσος Κόρφης «Πατρογνωσία», Πρόσπερος.

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Αθανάσιος Κ.  Χριστοδούλου «Η Στροφή του Σεφέρη».

 

 

 

Ø  1986

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Μανόλης Αναγνωστάκης «Τα Ποιήματα 1941-1971», Νεφέλη.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Αλέξανδρος Κοτζιάς «Φανταστική περιπέτεια», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Χριστόφορος Μηλιώνης «Καλαμάς και Αχέροντας», Στιγμή.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Κώστας Γεωργουσόπουλος «Τα μετά το θέατρο»,  Καστανιώτης.

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Γιάννης Γκίκας «Κάστρα: Ταξίδια στην Ελλάδα του θρύλου και της πραγματικότητας», Παπαδημητρίου.

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Τόλης Καζαντζής «Μια μέρα με τον Σκαρίμπα», Σοκόλη-Κουλεδάκη.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Σταύρος Βαβούρης «Πού πάει, πού με πάει αυτό το ποίημα», Ερμής.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Αλέξης Πανσέληνος «Η μεγάλη πομπή», Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Παναγιώτης Παπαδούκας «Διακοπές στο Πόρτο-Δείνα», Φιλιππότης.

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Γιάννης Κιουρτσάκης «Καρναβάλι και καραγκιόζης: οι ρίζες και οι μεταμορφώσεις του λαϊκού γέλιου», Κέδρος.

 

 

 

Ø  1987

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Μίλτος Σαχτούρης «Εκτοπλάσματα», Στιγμή.

 

Α΄  Βραβείο μυθιστορήματος: Ανδρέας Φραγκιάς «Το πλήθος», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Πέτρος Γλέζος «Τα απομνημονεύματα ενός κυρίου και άλλα διηγήματα», Οι εκδόσεις των φίλων.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Γιάννης Δάλλας «Ο ελληνισμός και η θεολογία του Καβάφη», Στιγμή.

 

Βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων: Έρση Λάγκε «Αλλάχ Ακμπάρ: Από τα βάθη του κόσμου».

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Θανάσης Κ. Κωσταβάρας «Τα ερωτικά», Ζώδιο.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Νίκος Ζακόπουλος «-2 ώρα πλην δύο»,Φιλιππότης.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Δημήτρης Γιάκος «Καλή σου νύχτα, Ιβάν...».

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος «Μινύρισμα πτηνού χειμαζομένου», Καστανιώτης.

 

 

 

 

 

Ø  1988

 

Α΄ Βραβείο ποίησης: Νίκος Καρούζος «Νεολιθική νυχτωδία στην Κροστάνδη», Απόπειρα.

 

Α΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Νίκος Μπακόλας «Η μεγάλη πλατεία», Κέδρος

 

Α΄ Βραβείο διηγήματος: Πέτρος Αμπατζόγλου «Τι θέλει η κυρία Φρίμαν», Κέδρος.

 

Α΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Ζήσιμος Λορεντζάτος «Από την Πίζα στην Αθήνα: Η περίπτωση του Πάουντ», Δόμος.

 

Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας: Μίκης Θεοδωράκης «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου», Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο ποίησης: Κλείτος Κύρου «Τα πουλιά και η αφύπνιση», Νεφέλη.

 

Β΄ Βραβείο μυθιστορήματος: Μάρω Βαμβουνάκη «Η μοναξιά είναι από χώμα», Φιλιππότης.

 

Β΄ Βραβείο διηγήματος: Γιώργος Μανιώτης «Τα μαύρα παραμύθια», Κέδρος.

 

Β΄ Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Νίκη Λοϊζίδη «Ο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο και η σουρεαλιστική επανάσταση», Νεφέλη.

 

 

 

* Είναι η τελευταία χρονιά που απονέμονται Α΄ και Β΄ Βραβεία. Από την επόμενη χρονιά το κρατικό βραβείο είναι μόνο ένα για κάθε κατηγορία. Τα δύο βραβεία ανά κατηγορία λειτούργησαν συχνά εξισορροπιστικά, έτσι ώστε να «ικανοποιούνται» περισσότερες προσδοκίες. Συχνότατα όμως λειτούργησε ως βράβευση δύο ταχυτήτων, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους βραβευθέντες να μην αποδέχονται τα βραβεία τους.

 

 

 

 

 

Ø  1989

 

Βραβείο ποίησης: Κική Δημουλά «Χαίρε ποτέ»,Ίκαρος.

 

Βραβείο μυθιστορήματος: Φάνης Μούλιος «Οι κληρονόμοι», Επικαιρότητα, Γκοβόστης.

 

Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα «Οι πραγματείες περί ζωγραφικής Αλμπέρτι και Λεονάρντο», Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.

 

Βραβείο χρονικού-μαρτυρίας: Χρήστος Σαμουηλίδης «Το χρονικό του ΚΑΡΣ», Γκοβόστης.

 

Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: Νίτσα Τζώρτζογλου «Τα τρία σίγμα», Καστανιώτης.

 

Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης: Πατρίκιος Βελλιανίτης και Πέτρος Παπαδόπουλος για το βιβλίο του Κλωντ Σιμόν «Ο δρόμος της Φλάνδρας». 

 

Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας: Διδώ Σωτηρίου

 

 

 

* Πολλές οι καινοτομίες από αυτή τη χρονιά. Εκτός από την κατάργηση των Β΄ βραβείων, στα κρατικά βραβείο λογοτεχνίας προστίθενται το βραβείο χρονικού-μαρτυρίας, το βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου (για πρώτη φορά η πολιτεία ενισχύει και αναδεικνύει την ειδική αυτή κατηγορία γραφής) και το βραβείο μετάφρασης. Το βραβείο χρονικού-μαρτυρίας αντικατέστησε, κατά κάποιον τρόπο, τις κατηγορίες «ταξιδιωτικών εντυπώσεων» και «μυθιστορηματικής βιογραφίας», ενώ η καθιέρωση του βραβείου λογοτεχνικής μετάφρασης δηλώνει την αυξημένη βιβλιοπαραγωγή και το άνοιγμα των Ελλήνων εκδοτών και σε ξένους τίτλους. Τέλος, πειραματικά, εμφανίζεται αυτή τη χρονιά το «Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας», που λίγα χρόνια αργότερα τροποποιήθηκε σε «Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας» και απονέμεται -σταθερά από το 1993 μέχρι σήμερα- σε μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων. Στην αρχή ήταν η οφειλόμενη τιμή σε ανθρώπους των γραμμάτων που είχαν αδικηθεί από τις κρατικές βραβεύσεις, κυρίως λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.

 

 

 

Ø  1990

 

Βραβείο ποίησης: Όλγα Βότση «Τα ποιήματα, τόμος Α»,Οι εκδόσεις των Φίλων.

 

Βραβείο μυθιστορήματος: Θανάσης Βαλτινός «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60», Εστία.

 

Βραβείο διηγήματος: Β. Κωνσταντίνος (Κωνσταντίνος Βάσσης) «Το αίνιγμα του μεσονυκτίου» . [χ.τ.], [χ.ε.].

 

Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Γιώργος Βελουδής «Διονύσιος Σολωμός: ρομαντική ποίηση και ποιητική. Οι γερμανικές πηγές», Γνώση.

 

Βραβείο χρονικού-μαρτυρίας: Δεν δόθηκε.

 

Βραβείο λογοτεχνικής  μετάφρασης: Ιωάννα Χατζηνικολή για το βιβλίο της Άϊρις Μέρντοχ «Μέσα στο δίχτυ», Ι. Χατζηνικολή.

 

 

 

 

 

Ø  1991

 

Βραβείο ποίησης: Ελένη Βακαλό «Γεγονότα και ιστορίες της κυρα-Ροδαλίνας», Ύψιλον.

 

Βραβείο διηγήματος: Κώστας Καλατζής «Το ταμπάκικο», Πιτσιλός.

 

Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Βαγγέλης Αθανασόπουλος «Ο λογοτέχνης ως πρότυπο δημιουργικής δράσης», Καρδαμίτσας.

 

Βραβείο χρονικού-μαρτυρίας: Τηλέμαχος Αλαβέρας «Σ' ευθεία γραμμή», Νέα Πορεία.

 

Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης: Κώστια Κοντολέων για το βιβλίο «Ματίλντα» του Ρόαλντ Νταλ, Ψυχογιός.

 

Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: Γιώργης Κρόκος «Η ταυτότητα της ηλιαχτίδας», Ιδιωτική Έκδοση.

 

 

 

Ø  1992

 

Βραβείο ποίησης: Κώστας Στεργιόπουλος «Ο ήλιος του μεσονυκτίου», Νεφέλη.

 

Βραβείο μυθιστορήματος: Ανδρέας Νενεδάκης «Οι Βουκέφαλοι», Κέδρος.

 

Βραβείο διηγήματος: Γιώργος Κιτσόπουλος «Η αποκαθήλωση και άλλα διηγήματα».

 

Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Παναγιώτης Δ. Μαστροδημήτρης «Προοπτικές και προσεγγίσεις - Μελέτες νεοελληνικής φιλολογίας», Καστανιώτης.

 

Βραβείο χρονικού-μαρτυρίας: Θανάσης Παπαθανασόπουλος «Η πλατεία - Χρονικό μιας παιδικής ηλικίας», Παρατηρητής.

 

Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης: Έλσα Σαμαρά για το βιβλίο του Μισέλ Τουρνιέ «Μετεωρολογικά», Εξάντας.

 

Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: Άννα Γκέρτσου-Σαρρή «Κόκκινο της Ανατολής», Κέδρος.

 

 

 

Ø  1993

 

Βραβείο ποίησης: Μαρία Λαϊνά «Ρόδινος φόβος», Στιγμή.

 

Βραβείο μυθιστορήματος: Δημήτρης Νόλλας «Ο τύμβος κοντά στη θάλασσα», Καστανιώτης.

 

Βραβείο διηγήματος: Γιώργος Σκαμπαρδώνης «Η στενωπός των υφασμάτων», Καστανιώτης.

 

Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Παν. Μουλλάς «Ο λόγος της απουσίας. Δοκίμιο για την επιστολογραφία με σαράντα ανέκδοτα γράμματα του Φώτου Πολίτη», Μ.Ι.Ε.Τ.

 

Βραβείο χρονικού-μαρτυρίας: Χάρης Κουτελάκης - Αμάντα  Φώσκολου «Πειραιάς και συνοικισμοί», Εστία.

 

Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βραβείου: Αλκη Ζέη «Θέατρο για παιδιά», Κέδρος.

 

Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης: Ε. Χ. Γονατάς για το βιβλίο «Επιλογή από τις Voces» του Αντόνιο Πόρτσια, Στιγμή.

 

Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας: Στυλιανός Αλεξίου

 

 

 

Ø  1994

 

Βραβείο ποίησης: Μιχάλης Γκανάς «Παραλογή», Καστανιώτης.

 

Βραβείο διηγήματος: Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος «Λιμενάρχης Ευρίπου», Κέδρος.

 

Βραβείο μυθιστορήματος: Ζυράννα Ζατέλη «Και με το φως του λύκου επανέρχονται», Καστανιώτης.

 

Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Λύντια Στεφάνου «Γενικά και ειδικά για την ποίηση», Σοκόλη-Κουλεδάκη.

 

Βραβείο χρονικού-μαρτυρίας: Κώστας Σαρδελής «Ο ασάλευτος ταξιδιώτης: τα παιδικά χρόνια του Κωστή Παλαμά», Εστία.

 

Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: Ζωρζ Σαρρή «Νινέτ», Πατάκης.

 

Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης: Κλείτος Κύρου για το βιβλίο «Οι Τσέντσι» του P. B. Shelley, Άγρα.

 

Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας: Τίτος Πατρίκιος

 

 

 

Ø  1995

 

Βραβείο ποίησης: Ζήσης Οικονόμου «Το χρονικό της "Νέας Ευταξίας"  για τη "Νέα Εποχή"», Πολύτυπο.

 

Βραβείο διηγήματος: Κώστας Λαχάς «Ασκήσεις επί αμμοδόχου», Εξάντας.

 

Βραβείο μυθιστορήματος: Αντώνης Σουρούνης «Ο χορός των ρόδων», Καστανιώτης.

 

Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Νάσος Βαγενάς «Η ειρωνική γλώσσα: Κριτικές μελέτες για τη νεοελληνική γραμματεία», Στιγμή.

 

Βραβείο χρονικού-μαρτυρίας: Κυριάκος Τσακίρης «Βούρλα: Η μεγάλη απόδραση», Οδυσσέας.

 

Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: Μάρω Λοΐζου «Η μητερούλα μας η Ρωσία», Κέδρος.

 

Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης: Νίκος Φωκάς για το βιβλίο «Δεκαπέντε ποιήματα» του Καρόλου Μπωντλαίρ, Ύψιλον.

 

Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας: Νάσος Δετζώρτζης

 

 

 

Ø  1996

 

Βραβείο ποίησης: Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Μεθιστορία», Άγρα.

 

Βραβείο διηγήματος: Δημήτρης Καλοκύρης «Η ανακάλυψη της Ομηρικής και άλλες φαντασμαγορίες», Ύψιλον.

 

Βραβείο μυθιστορήματος: Ανδρέας Μήτσου «Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου», Καστανιώτης.

 

Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Γιάννης Βαρβέρης «Η κρίση στο Θέατρο» (τόμος Γ΄), Καστανιώτης.

 

Βραβείο χρονικού-μαρτυρίας: Λεφτέρης Ραφτόπουλος «Το μήκος της νύχτας: Μακρόνησος ’48-’50», Καστανιώτης.

 

Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: Λίτσα Ψαραύτη «Το χαμόγελο της Εκάτης», Πατάκης.

 

Ειδικό Βραβείο Μετάφρασης: Martin Mckinsey για το βιβλίο του Ανδρέα Φραγκιά “The Courtyard, Κέδρος.

 

Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας: Νόρα Αναγνωστάκη

 

 

 

Ø  1997

 

Βραβείο ποίησης: Βύρων Λεοντάρης «Εν γη αλμυρά», Έρασμος.

 

Βραβείο διηγήματος: Μένης Κουμανταρέας «Η μυρωδιά τους  με κάνει να κλαίω», Κέδρος.

 

Βραβείο μυθιστορήματος: Νίκος Μπακόλας «Η ατέλειωτη γραφή του αίματος», Κέδρος.

 

Βραβείο δοκιμίου-κριτικής: Δημήτρης Ραυτόπουλος «Αρης Αλεξάνδρου - Ο εξόριστος», Σοκόλη Κουλεδάκη.

 

Βραβείο χρονικού-μαρτυρίας: Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος «Τόποι τέσσερεις», Στιγμή.

 

Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: Ελένη Σαραντίτη «Κάποτε ο κυνηγός», Καστανιώτης.

 

Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης: Αλέξανδρος Ίσαρης για το βιβλίο «Μπετόν» του Τόμας Μπέρνχαρντ, Εστία.

 

Ειδικό Βραβείο Μετάφρασης: Amy Mims για το βιβλίο του Γιάννη Ρίτσου Iconostasis of Anonymous Saints, Κέδρος.

 

Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας: Γιώργος Αλισανδράτος

 

 

 

 

 

Ø  1998

 

Βραβείο ποίησης: Γιάννης Κοντός «Ο αθλητής του τίποτα», Κέδρος.

 

Βραβείο διηγήματος: Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου «Σπαράγματα», Νεφέλη.

 

Βραβείο μυθιστορήματος: Ιωάννα Καρυστιάνη «Η Μικρά Αγγλία», Καστανιώτης.

 

Βραβείο κριτικής-δοκιμίου: Αλεξάνδρα Δεληγιώργη «Ά-νοστον Ήμαρ», Άγρα.

 

Βραβείο χρονικού-μαρτυρίας: Νάνος Βαλαωρίτης «Μοντερνισμός, Πρωτοπορία και "Πάλι"», Καστανιώτη.

 

Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα: Στρατής Πασχάλης, «Βερενίκη» του Ρακίνα, Γαλλικό Ινστιτούτο.

 

Βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα: Ι. Α. Βλάχος Odesτου Ανδρέα Κάλβου.

 

Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Μάνος Κοντολέων «Μάσκα στο φεγγάρι», Πατάκης.

 

Βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου: Βάσω Ψαράκη «Ο επισκέπτης της νύχτας» της Μελίνας Καρακώστα, Πατάκης.

 

Βραβείο βιβλίου γνώσεων για τα παιδιά: Αγγελική Βαρελά «Κόρινθος. Ήρωες-Τόποι-Πολιτισμοί», Πατάκης. 

 

Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας: Αλέξανδρος Αργυρίου

 

 

 

* Οι κατηγορίες παιδικού βιβλίου και λογοτεχνικής μετάφρασης ενισχύονται και εμπλουτίζονται. Τα παιδικά βιβλία αρχίζουν πια να είναι μια ανθηρή κατηγορία βιβλίων που αφορά πολύ και τους δημιουργούς και τους εκδότες. Όσο για τη λογοτεχνική μετάφραση, ενισχύονται και οι μεταφραστές ελληνικών έργων σε ξένη γλώσσα, στο πλαίσιο της  προώθησης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Τέλος, το Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας από αυτή τη χρονιά μετονομάζεται σε Μεγάλο  Βραβείο Λογοτεχνίας.